perjantai 29. marraskuuta 2013

Maalauksen avoin paja



Taidetiistaisin voit vihdoin viimeistellä maalauksesi, jotka ovat vuosien varrella jääneet kesken tai voit sukeltaa täysin uusiin haasteisiin kokeillen uusia maalaustekniikoita.  



Ensimmäisillä tunneilla tutustuttiin tarkemmin värioppiin tekemällä omannäköinen värikartta. Värioppi on tärkeää puhtaiden värien aikaansaamiseksi. Sekoittamalla öljy- tai akvarellivärejä harjoiteltiiin tekemään lämpimiä sekä kylmiä sävyjä ja huomaamaan niiden ero.   



Lopuksi vielä testattiin murrettujen sävyjen luomista. Väriopin jälkeen oman teoksen tekeminen pystyikin alkamaan. Tunneilla saa opastusta ja ohjausta töiden solmukohtiin.



Jokainen tuntui olevan samaa mieltä että tässä työskentelyssä aika vilahtaa silmissä. Aamupäivän työskentely sujui niin mielekkäästi ettei kurssilta tulisi mieli lähteä loppuvaiheessa pois. Maalata voit akvarellia, akryyli- ja öljymaalauksia tai vaikkapa tussitöitä.


sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Päiväpiirtäjät


Kävin tutustumassa päiväpiirtäjien ryhmään useampaan kertaan. Keskiviikko-päivisin kokoontuva ryhmä saa ohjausta kuvataiteen eri tekniikoista. Kurssilla tutustutaan maalaamiseen, piirtämiseen ja grafiikkaan sekä värioppiin ja sommitteluun. Tunnit alkavat rauhallisen taustamusiikin soidessa taustalla. Kaikki voivat keskittyä rauhassa omiin töihinsä ja kysyä neuvoja tarvittaessa.






Ensimmäinen tehtävä oli saada tehtyä maalaus harmaan erisävyillä. Pohjana he käyttivät viimekerralla tekemiään kangaspohjia. Käytettävinä oli myös mustaksi maalattuja puupohjia, joihin maalattiin haluamansa näköinen teos.


Teoksia syntyi hyvin erinäköisiä vaikka käytettävissä olivat vain harmaan erisävyt. 


Mustalle pohjalle maalatut teokset.

 Valmiita teoksia.



Toisella kerralla käydessäni aiemmat työt oli jo saatu valmiiksi. Päiväpiirtäjät aloittivat tälläkertaa piirtämällä omaa kuvaansa peilien avulla. Kasvot yritettiin luoda paperille ensin hahmottaen, jonka jälkeen se voitiiin toteuttaa haluamallan tyylillään.  







lauantai 9. marraskuuta 2013

Lasitekniikat



Lasitekniikat sopivat niin aloittelijoille kuin aiemminkin harrastaneille. Mahdollisuuksia ovat mm, tiffany-, lyijylasi- ja lasimosaiikkityöt. Aloittelija tekee ensimmäikseksi tasotyön. Pidemmälle ehitineet voivat tehdä jo suurempia töitä, kuten lampunvarjostimen. Kurssilla on myös mahdollista tehdä pieniä lasinsulatuskokeiluja.


Lasin leikkaamista.

Hiomista.

Tinaamista / kolvaamista.


Kaikki tekevät omat työvaiheensa rauhassa, joten kurssilla oli nähtävissä monenmoista hyvin erinäköistä työtä. Tinaamista, suunnittelua, lasien asettelua..

Tässä on hieno esimerkki suuremmasta työstä.

Sekä pidemmälle kerenneiden töitä.


Tertun lasityö työvaiheessa. 

 Tertun tarina omasta työstään oli kaunis. Työn keskipisteenä oleva sydän on hänen poismenneensä ystävän Varpun vuosia sitten antama sydän. Se särkyi mutta Terttu ei raskinut heittää sitä pois. Hän sai idean käyttää sydäntä omassa lasityössään ja tehdä tämän Varpun muistolle.

Tertun työ valmiimmassa vaiheessa.

Tertulla oli jäänyt edellisistä töistä sopivasti erilaisia lasinpalasia joita hän hyödyntää tässä työssään. Hän kertoi huomanneensa että kaikilla on omat värinsä mistä saattaa jo huomata kenen työstä on kyse, nämä ovat Tertun värit. Terttu on harrastanut lasitöitä jo suurinpiirtein kymmenen vuotta, sen aikana hän on tehnyt paljon erilaisia lasitöitä. Värit ja pikku tarkkatyöskentely on aina kiinnostanut. Ennen lasitekniikoiden harrastamista Terttu teki mm. tilkkutöitä. Abstraktiset-työt ovat enemmän hänen mieleensä kuin esittävät työt. Terttu vihtyy hyvin porukassa missä työskentelee. Hän ei tee lasitöitä kotonaan vaan tulee aina Siilinjärven kansalaisopiston kurssille.    

Helvin työ

Helvi on tekemässä tuikkulyhtyä. Valmistumassa on kirkonpääty. Työhön tulossa vielä seinät ja katto. Helvi kertoo että on tehnyt lasitöitä jo niin paljon ettei ikkunoihin enää tarvitse koristeita, joten hän päätyi siis tekemään kirkonmallisen tuikkulyhdyn.
 


 Kukkakoriste valmistumassa. "oma aikansa menee tehdessä."
 

Sulatusuuni.

Lopuksi vielä esimerkkejä sulatuksen tarpeellisuudesta!


                           
 Muotoon sulatettu sydän.

Riikinkukko ennen sulatusta.


Riikinkukko sulatuksen jälkeen.


 Lumihiutale ennen sulatusta.

Lumihiutale sulatuksen jälkeen.


Auto ennen sulatusta.

 Ja sama auto sulatuksen jälkeen.




maanantai 4. marraskuuta 2013

Valloittava grafiikka!

Olin mukana seuraamassa grafiikan viikonloppukurssia. Pääsin myös itse tutustumaan erilaisiin grafiikan perusmenetelmiin. Ohjelmassa oli kohopainoa, kuivaneulaa, linoa, puupiirrosta, reliefipainoa sekä kurkistus kartonkigrafiikan saloihin. Mausteena kaiken päälle villejä kokeiluja eri tekniikoiden yhdistelystä.

Viikonloppua edeltävässä infossa suunnittelutyö laitettiin käyntiin. Osa porukasta viimeisteleli vielä laattansa valmiiksi paikan päällä ja näin oltiin valmiita aloittamaan grafiikan paja. Kauniit  luonnokset oli nyt saatu laattojen pinnalle ja värien telaaminen pinnoille pystyi alkamaan.


 Yläpuolella esimerkki kurssilaisen kuivaneulatyö laatoista.

Kuivaneulatyössä alumiinilaatalle piirretään terävällä teräsneulalla haluamansa kuvio. Tarvittavan syvän viivan aikaansaamiseksi neulalla onkin syytä painaa voimakkaasti jäljet laatan pinnalle. Kuvioidun laatan rinnalle tarvitaan myös tyhjä laatta, joka on mitoitettu täysin kuvioidun laatan kokoseksi. Sillä saadaan aikaan tausta haluamalleen työlle. Paperit on syytää säilyttää kosteana, jotta lopputuloksesta tulee hyvä.

Värin telaamisen ja prässin jälkeen taustavärillinen paperi laitetaan likoamaan vesiastiaan. Sen jälkeen kuvioitu laatta käytiin muovilastojen ja muiden välineiden avulla tarkasti läpi, jotta väri jäisi laatalle kaiverrettuihin uriin. Tämän jälkeen laatta laitettiin taustanpäälle ja käytettiin prässissä. Näin syntyy siis kuivaneulatyö.

Mahdollista oli käyttää myös lakkaa ja carborundum-hiekkaa tyhjälle laatalle, jolla saadaan aikaiseksi erilaisia pintoja töille. Vedoksia tehtiin usempia ja jokaisella kerralla pystyi kokeilemaan haluamiaan eri sävyjä. Mahdollisuukset ovat lähes rajoittamattomat. Omaperäisiä ideoita löytyi kaikilta, kuivien kasvien käyttämisestä liukuvärjäyksiin.

Puupiirroksen veistämistä ja telaamista.

Telattu laatta.

Puupiirrokseen tarvittiin esim. koivuvaneria, johon luonnos omasta suunnitelmastaan ensimmäiseksi hahmotelltiin. Talttojen avulla kuvaa saatiin kaiverrettua haluttu määrä pois. Kaikki osat jotka ensin kaiverretaan jäävät värittömäksi. Eli tässä työssä on mahdollisuus luoda työstään veistämällä jokaisen värikerroksen jälkeen ainutlaatuinen. Puulaattaa tuhoutuu sen myötä kun sitä veistetään yhä uudestaan ja uudestaan. Ensimmäisen värillisen telauksen jälkeen siis kaiverretaan lisää. Kaiverrettu osa jää nyt tällä kertaa sen väriseksi mikä oli edellisen vedoksen väri. Prässin avulla laatat saatiin helposti painettua paperille.


 Linopiirroksen telausta.

Linopiirros tehdäään melkein samantapaisesti kuin puupiirroskin. Linossa poikkeus on se että sitä on huomattavasti helpompi työstää ja tästä syystä yksityiskohtia on helpompi tehdä enemmän. Linopiirroksen laatta on tasalaatuista teollista materiaalia linoleumia. Lino voidaan painaa paperille prässillä, mutta sen painaminen käsin, esim lusikan avulla on myös mahdollista



Prässin käyttöä ja teloja. HUOM. esimerkki vasemman alakulman kuvasta, puupiirroksesta,  joka on kaiverrettu jo aivan erinäköiseksi kuin ylempänä nähdyssä kuvassa.



Lopuksi vielä kurkkaus pajan aikana syntyneisiin teoksiin!

perjantai 1. marraskuuta 2013

Valoa syksyyn


Jos haluat tehdät itse omannäköisen valaisimen, mitä ei löydy muualta, valoa syksyyn-kurssi tarjoaa syksyn pimeyteen tunnelmavalaistusta itse tehdyillä valaisimilla tai valoteoksilla! Voit luoda valaisimen kokonaan itse, suunnittelusta totetuttamiseen. Materiaaleina käytetään paperia tai muovia ja tukirakenteena metallilankaa.


 Opettajan tekemistä malliesimerkeistä sai vinkkejä miten monia eri mahdollisuuksia on olemassa,
 kransseja, seinävalaisimia, pallovalaisimia...ym.



Metallilangasta ja -verkoista saa hyvin muotoilta suunnitelmiensa mukaisen pohjan työlleen.



Sen jälkeen työtään voi upottaa paperiseoksessa. Jonka jälkeen se laitetaan kuivumaan uutta kerrosta varten.